1- دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان ، rabiei@znu.ac.ir
2- دانشجوی دکتری علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی
3- استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
چکیده: (4335 مشاهده)
سیبها یک منبع مهم پلی فنول در رژیم غذایی انسان بوده و مصرف این میوه با پیشگیری از بیماریهای حادشونده ارتباط دارد. این تحقیق درسال 1396 با اندازهگیری خصوصیات فیزیکوشیمیائی و آنتیاکسیدانی پوست و گوشت برخی ارقام سیب کشت شده درمنطقه زنجان بهعنوان راهکاری مناسب برای ارزش گذاری به آنها انجام شد. میزان فنول کل، فلاونوئید کل، آنتوسیانین، کلروفیل، کارتنوئید، فعالیت آنتیاکسیدانی، پکتین، مواد جامد محلول، اسید کل و شاخص طعم در پوست و گوشت نه رقم سیب (Malus domastica) از جمله "تاپ رد"، "گرانی اسمیت"، "دلبار استیوال"،" گلدن پرایمرز"،" آیدارد"، "رد دلشیز"،" رد استارکینگ"، "جنا گلد" و "گلدن دلشیز" ارزیابی و خوشه بندی شدند. مطابق با تجزیه خوشهای بر اساس تجمع مواد فنولی در پوست میوه، رقم گرانی اسمیت و رد دلیشیز تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشته و دارای حداقل اختلاف معنیدار با سیب رقم تاپ رد بود. نتایج حاصل نشان داد که مقدار ترکیب های فنولی در پوست میوه در مقایسه با گوشت بیشتر بوده و همچنین مقداراین ترکیبات در ارقام مختلف میوه متفاوت بود. بهطوریکه بیشترین میزان فنول کل، کلروفیل، کارتنوئید، فلاونوئید و آنتوسانین در پوست میوه مشاهده شد. به عنوان یک نتیجه نهائی بیشترین مقدارفنول پوست (4/6 میلی گرم برگرم)، فنول(31/2 درصد)، کلروفیل پوست (82/80 میلی گرم برگرم) وخاصیت آنتی اکسیدانی(73/83 درصد) در رقم گرانی اسمیت در مقایسه با بقیه ارقام مشاهده شد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1397/3/11 | پذیرش: 1398/3/19 | انتشار: 1398/6/10