وریدی محمد جواد، وریدی مهدی، وجدی میثم، شریف پور اعظم. طراحی، ساخت و کاربرد دستگاه بینی الکترونیکی در تشخیص سریع فساد گوشت چرخ شده شتر در بسته بندی هوا، خلاء و اتمسفر اصلاح شده. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (74) :254-243
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-2048-fa.html
1- دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (7122 مشاهده)
چکیده
حفظ تازگی گوشت شتر و افزایش پذیرش از سوی مصرف کنندگان و سپس ایجاد روش موثر ارزیابی که دغدغه اصلی متخصصین امنیت غذایی میباشد هدف این پژوهش بود. دستگاه بینی الکترونیکی[1] به عنوان روش سریع دستهبندی تازگی نمونههای گوشت چرخ شده شتر طی 20 روز نگهداری برودتی و در شرایط بستهبندی با اتمسفر اصلاح شده[2] به کار برده شد. همزمان آنالیز گاز فضای فوقانی و شمارش کلی میکروبی به عنوان شاخص فساد انجام گرفت. نمونهبرداری بر حسب روش فضای فوقانی دینامیک بود. ترکیبات فرار موجود در فضای فوقانی بستههای گوشت به محفظه سنسور فرستاده شد و سیگنالهای پاسخ هفت سنسور تجاری گاز تاگوچی[3] بر پایه نیمه رساناهای دی اکسید قلع به صورت تابعی از زمان و نوع بستهبندی دریافت شد. برای دریافت داده از سیستم ویژه بلادرنگ بر پایه میکروکنترلر و لپ تاپ استفاده گردید. پنج پارامتر استاتیک و دینامیک انتخاب شده از پاسخ رسانائی گذرای هر سنسور به عنوان ورودی موتور تشخیص الگو در نظر گرفته شد. جهت پردازش داده با اجرای روش غیرنظارتی تحلیل مولفه اصلی[4] بر روی پاسخهای آرایه سنسور، مشخص شد که نمونههای گوشت به دو دسته تازه و فاسد بر حسب افزایش تعداد روزهای نگهداری برودتی و شرایط بستهبندی قابل دستهبندی است. نمونههای روز اول همه بستهها، روز پنجم اکسیژن، دی اکسیدکربن و نیتروژن و روز دهم و پانزدهم فقط دی اکسیدکربن تازه بودند. این نتایج با آزمونهای گاز فضای فوقانی و شمارش کلی میکروبی مطابقت نشان دادند. طبق نتایج، بستهبندی در شرایط دی اکسیدکربن بهترین بود.
[1]. Electronic Nose (EN)
[2]. Modified atmosphere package (MAP)
[3].Taguchi gas sensor (TGS)
[4]. Principle Component Analysis (PCA)
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1395/8/19 | پذیرش: 1396/4/3 | انتشار: 1397/1/1