دوره 15، شماره 82 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 82 صفحات 93-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

مهدوی سامان، اسماعیل زاده لیلا، شیخلویی حسین. بررسی میزان مایکوتوکسین زیرالنون در آرد گندم و جو استان آذربایجان شرقی در سال 1395 به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (82) :85-93

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-20252-fa.html


1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
2- گروه مهندسی صنایع غذایی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران.
چکیده:   (3581 مشاهده)
زیرالنون مایکوتوکسین استروژنیکی است که بوسیله چندین گونه از قارچ‌های فوزاریوم تولید می‌شود و عوارض مختلفی را در انسان ایجاد می‌کند. هدف از این تحقیق اندازه‌گیری میزان زیرالنون در آرد گندم و جو استان آذربایجان شرقی به روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا(HPLC) است. در این مطالعه مقطعی، 10 نمونه آرد گندم و 10 نمونه آرد جو با برندهای تجاری مختلف از استان آذربایجان شرقی به صورت تصادفی جمع‌ آوری گردید. بعد از انتقال نمونه‌ها به آزمایشگاه و انجام روش-های آماده سازی بر روی نمونه‌ها با استفاده از ستون‌های افینیتی، برای اندازه‌گیری زیرالنون از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا استفاده شد. از هر نمونه سه تکرار جهت انجام آزمایش استفاده گردید. نتایج نشان داد که 10 درصد از نمونه‌های آرد گندم بیشتر از حد مجاز حاوی سم زیرالنون بودند و 90 درصد از نمونه‌های آرد گندم کمتر از حد مجاز حاوی زیرالنون بودند. در هیچ یک از نمونه‌های آرد جو، زیرالنون بیشتر از حد مجاز مشاهده نشد. در 20 درصد از نمونه‌های آرد جو، زیرالنون تشخیص داده نشد. محدوده غلظت زیرالنون، میانگین و انحراف معیار میزان آلودگی نمونه‌های آرد گندم به ترتیب برابر با 78/206±60/32 ، 99/89 و 95/57 و جو به ترتیب برابر با 69/102±18/30 ، 69/66 و 70/28 میکروگرم در کیلوگرم بدست آمد. براساس آزمون t مستقل بین میزان سم زیرالنون در نمونه‌های آرد گندم و آرد جو تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد (05/0
متن کامل [PDF 462 kb]   (1281 دریافت)    
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1396/7/22 | پذیرش: 1396/11/15 | انتشار: 1397/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.