دوره 15، شماره 81 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 81 صفحات 138-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

اسماعیل زاده کناری رضا، اثنی عشری مریم. بررسی تاثیر روش استخراج بر خاصیت آنتی اکسیدانی و برخی متابولیت‌های ثانویه عصاره گیاه اوجی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (81) :127-138

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-20092-fa.html


1- عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- گروه صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (2804 مشاهده)
با بهبود شرایط زندگی مصرف کنندگان به طور فزاینده‌ای مواد غذایی تهیه شده با مواد نگهدارنده سنتزی را نمی‌پذیرند. در حال حاضر افزایش علاقه در صنعت و جامعه علمی برای گیاهان آروماتیک وجود دارد چراکه آن‌ها حاوی آنتی اکسیدان-های قوی هستند و در بسیاری موارد خاصیت آنتی اکسیدانی آن‌ها از آنتی اکسیدان‌های سنتزی و طبیعی بالاتر است. گیاه Mentha aquatique یا نعنای آبی یگ گیاه معطر و دارویی همه ساله از جنس نعنا است که گروه بزرگ و متنوعی از ترکیبات فنولی را تولید می‌نماید. در این مطالعه عصاره گیاه اوجی Mentha aquatique با استفاده از روش اولتراسوند و ماسراسیون (اتانول:آب (80:20)) استخراج شد و با یکدیگر مقایسه شدند. فنول، توکفرول، فلاونوئید و تانن کل عصاره و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ با استفاده از روش‌های مهار رادیکال آزاد DPPH، بیرنگ شدن بتاکاروتن و آزمون رنسیمت مقایسه شدند. نتایج نشان داد که عصاره تیمار اولتراسوند بیشترین مقدار فنول (mg gallic acid/g extract 92/51)، توکفرول (mg α-tocopherol/ g extract55/6)، فلاونوئید (mg quercetin/ g extract33/30) و تانن (mg catechin/ g extract25/10) را داشت. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره‌ها (50، 100 ،250، 1000 و 1500 ppm) با افزایش غلظت عصاره افزایش یافت. در غلظت 1000 ppm اختلاف معنی دار آماری بین عصاره‌ها و TBHQ مشاهده نشد. بر اساس نتایج فعالیت آنتی اکسیدانی می‌توان گفت هر دو عصاره اوجی می‌تواند جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدان‌های سنتزی مانند TBHQ باشند و روش استخراج به کمک اولتراسوند به دلیل مصرف حلال و زمان کمتر نسبت به روش ماسراسیون ارجحیت دارد
متن کامل [PDF 1056 kb]   (2851 دریافت)    
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1396/8/9 | پذیرش: 1396/10/12 | انتشار: 1397/7/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.