دوره 14، شماره 63 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 63 صفحات 277-288 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

جهان بین کامبیز، بیگی معصومه. جداسازی و شناسایی ساختار گلوکومانان موجود در ریشه گیاه سریش ایرانی (Eremurus persicus). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (63) :288-277

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-1860-fa.html


1- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود
2- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود
چکیده:   (3603 مشاهده)
چکیده
گیاه سریش با نام علمی Eremurus، متعلق به خانواده لاله است. سریش ایرانی از مهمترین گونه­های جنس سریش است که در آسیای مرکزی شامل ایران، غرب پاکستان، افغانستان، عراق، ترکیه، فلسطین، لبنان، سوریه و قفقاز به خوبی رشد می­کند. در این پژوهش پلی­ساکارید خام محلول در آب از ریشه گیاه سریش ایرانی، توسط استخراج با آب گرم C° 70، ترسیب با اتانول و پروتئین زدایی جدا شد. خالص­سازی پلی­ساکارید خام با استفاده از ستون­های کروماتوگرافی دی­اتیل­آمینو­اتیل-سلولز و سفادکس جی-100 انجام گرفت و جزء غالب (پلی­ساکارید خالص) جمع آوری و به روش انجمادی خشک شد. راندمان تولید پلی­ساکارید خالص از ریشه گیاه سریش ایرانی 5/4% بود. وزن مولکولی، میزان قند کل و درجه چرخش نوری پلی­ساکارید خالص به ترتیب 2/71 کیلودالتون، 4/96% و °7/32- محاسبه شد. نتایج حاصل از آنالیز واحدهای مونوساکاریدی سازنده نشان داد که پلی­ساکارید خالص از واحدهای مونومری گلوکز و مانوز با نسبت­های مولی 1 به 98/1 تشکیل شده است. ساختار پلی­ساکارید خالص توسط ترکیبی از آزمون­های آنالیز شیمیایی و دستگاهی مانند متیلاسیون، کروماتوگرافی گازی-طیف ­سنج جرمی، اکسیداسیون پریودات و تجزیه اسمیت، هیدرولیز ناقص اسیدی، طیف سنج مادون قرمز و رزونانس مغناطیس هسته اتم­های کربن و پروتون صورت گرفت. نتایج حاصل نشان داد که اسکلت اصلی پلی­ساکارید خالص حاصل از ریشه­های سریش ایرانی از واحدهای مانوز و گلوکز با اتصال (4→1)β تشکیل شده است که در برخی از نقاط زنجیره اصلی از محل کربن شماره 6 مانوز دارای انشعاب است و انشعابات توسط واحدهای مانوز به انتها می­رسد.
متن کامل [PDF 727 kb]   (1767 دریافت)    

دریافت: 1395/2/28 | پذیرش: 1395/9/28 | انتشار: 1396/2/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.