دوره 13، شماره 55 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 55 صفحات 166-161 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rashedi H, Izadi A. Evaluation of Rhamnolipid production by various strains of bacillus for consumption in the food industry and the influence of different parameters on the production. FSCT 2015; 13 (55) :161-166
راشدی حمید، ایزدی علی. بررسی شرایط تولید رامنولیپید به منظور مصرف در صنعت غذا با استفاده از سویههای مختلف باسیلوس و تاثیر عوامل مختلف بر تولید آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (55) :161-166

1- دانشیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده مهندسی شیمی، پردیس دانشکدههای فنی دانشگاه تهران.
2- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی- بیوتکنولوژی، دانشکده مهندسی شیمی، پردیس دانشکدههای فنی دانشگاه تهران.
بیوسورفکتانت‌ها ترکیبات دوگانه دوستی هستند که توسط باکتری‌و قارچ‌تولید می‌شوند و قادرند کشش سطحی را کاهش دهند. این ترکیبات به دلیل سمیت کمتر و تجزیه‌پذیری بهتر نسبت به سورفکتانت‌های شیمیایی ارجحیت دارند و کاربرد بسیاری در صنایع نفتی، غذایی و داروسازی دارند.                هدف از این تحقیق، بررسی شرایط تولید بیوسورفکتانت‌های حاصل از سویه‌های باسیلوس شناسایی شده در آزمایشگاه بیوتکنولوژی دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه تهران بود که به ترتیب HR1،HR2 و HR3 نامگذاری شده‌اند.پس از انجام عمل تلقیح، محیط کشت در شیکرانکوباتور با دما، زمان و دورهای مختلف قرار داده شد و سپس بیوسورفکتانت‌های حاصل توسط حلال استخراج و اندازه‌گیری شد.  با توجه به نتایج بدست آمده دما، زمان گرمخانه‌گذاری و دور همزن از عوامل موثر بر تولید بیوسورفکتانت هستند. بیشترین مقدار بیوسورفکتانت توسط سویه HR1 در دمای C°33 و دور همزن rpm150 پس از 5 روز گرمخانه‌گذاری بدست آمد.  برای تولید بیوسورفکتانت جهت استفاده در صنایع گوناگون به ویژه صنعت غذا، سویه باسیلوس HR1 مناسب است.

دریافت: 1395/1/31 | پذیرش: 1395/6/31 | انتشار: 1395/10/1