دوره 15، شماره 85 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 85 صفحات 206-195 | برگشت به فهرست نسخه ها

The effect of antioxidant and antimicrobial of (Coriandrum sativum) essential oil on shelf life of Otolithes ruber fillets at refrigerator temperature. FSCT 2019; 15 (85) :195-206
عالی مرادیان زینب، رومیانی لاله، تدینی مهرنوش. تاثیر آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس گشنیز بر ماندگاری فیله ماهی شوریده در دمای 4 درجه سانتی گراد. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (85) :195-206

1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2- گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
این مطالعه به منظور بررسی اثر آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی اسانس گشنیز (Coriandrum sativum) بر ماندگاری فیله ماهی شوریده (Otolithes ruber) انجام شد. در این تحقیق خاصیت آنتی‌اکسیدانی در غلظت‌های مختلف با استفاده از روش 2 و 2- دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) با آنتی اکسیدان سنتزی (Butylated Hydroxytoluene) BHT مقایسه شد. همچنین پارامترهای فیزیکوشیمیایی (pH، بازهای نیتروژنی فرار (TVN)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، عددپراکسید (PV)، اسیدهای چرب آزاد (FFA) و تعیین بار میکروبی کل (TVC) و باکتری‌های سایکروفیل (PTC) توسط نمونه شاهد بدون اسانس (تیمار اول)، فیله حاوی5/1 درصد اسانس (تیمار دوم) و3 درصد اسانس (تیمار سوم) به مدت 15 روز در دمایºC 4 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که در ارزیابی خاصیت آنتی‌ اکسیدانی، IC50 (غلظت موثر از نمونه که ظرفیت مهار 50% DPPH را دارد) برای اسانس گشنیز (mg/ml) 79/0 تعیین شد. میزان pH در فیله شوریده از روز صفر تا پانزدهم روند افزایشی داشت. میزان بازهای نیتروژنی فرار در روز پانزدهم بین تیمارهای مورد مطالعه اختلاف معنی‌داری داشت (05/0P <). مجموع باکتری‌های سرمادوست و باکتری‌های کل از روز نهم به بعد بالاتر از استاندارد مجموع بار میکروبی (log cfu/ g7) بود. نتایج نشان داد که بهترین زمان ماندگاری فیله ماهی شوریده تحت تاثیر اسانس گیاه گشنیز طی مدت 15 روز نگهداری در دمای یخچال از نظر آنالیزهای شیمیایی و میکروبی در تیمار 3 درصد اسانس گشنیز تا روز نهم بدست آمد.
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1396/10/9 | پذیرش: 1397/6/5 | انتشار: 1397/12/24