دوره 13، شماره 50 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 50 صفحات 114-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

انتصاریان بیدگلی محمدرضا، رضایی مسعود، معتمدزادگان علی، دریایی عبدالرسول. بررسی اثر شرایط استخراج بر ویژگی‌های بافتی ژل آگار جلبک پرورشی Gracilariopsis persica به روش RSM. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (50) :103-114

1- دانشجوی کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریائی، دانشگاه تربیت مدرس، نور
2- استاد گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریائی، دانشگاه تربیت مدرس، نور
3- استادیار گروه صنایع غذایی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
4- مربی آموزشی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس
[1]. Response Surface Methodology [2]. Central composite rotatable design   چکیده در این پژوهش میزان سختی و پیوستگی ژل آگار از آگاروفیت پرورشی Gracilariopsis persica با استفاده از روش سطح پاسخ[1](RSM)  در قالب طرح مرکب چرخشی مرکزی[2] (CCRD) بهینه­سازی شد. نمونه­های ژل آگار تحت تاثیر سه متغیر مستقل غلظت قلیا (8-2 W/V%)، دمای استخراج (ͦC 120-90) و زمان استخراج (240-45 دقیقه) در پنج سطح استخراج گردید. نتایج نشان داد تمامی پارامترهای فرآیند تاثیر معناداری بر سختی ژل داشته­اند (05/0p<). در حالی که زمان استخراج تنها پارامتر معنادار فرآیند بر میزان پیوستگی ژل آگار محسوب گردید. مدل چندجمله­ای و شرایط بهینه برای بیشترین مقدار سختی و پیوستگی ژل، به ترتیب مقادیر 2/3%، 0C 110 و 200 دقیقه برای متغیرهای غلظت قلیا، دما و زمان استخراج به دست آمد. پاسخ­های پیش بینی شده برای شرایط استخراج شامل سختی  N28/16 و پیوستگی 157/0 بودند. آزمایشات تاییدی برای مقایسه مقادیر پیش بینی شده و واقعی متغیرهای وابسته تحت شرایط بهینه انجام شد. مقادیر واقعی و پیش بینی شده برهم منطبق شدند. بنابراین تایید شد که مدل­ها در تخمین منطقی و دقیق پیش بینی پاسخ­ها قادر بودند.
[1]. Response Surface Methodology [2]. Central composite rotatable design
متن کامل [PDF 421 kb]   (2071 دریافت)

دریافت: 1393/11/25 | پذیرش: 1393/11/1 | انتشار: 1393/11/25