دوره 14، شماره 72 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 72 صفحات 65-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

دزیانی عادل، جعفری سید مهدی، ضیائی فر امان محمد، قربانی محمد، صادقی ماهونک علیرضا. بهینه‌سازی فرآیند خشک‌کردن پاششی رب گوجه‌فرنگی با استفاده از روش سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (72) :47-65

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشیار دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3- استادیار دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده هدف از این تحقیق، تولید پودر رب گوجه‌فرنگی با استفاده از خشک­کن پاششی و تاثیر شرایط خشک­کردن بر ویژگی­های فیزیکو شیمیایی پودر تولیدشده به منظور افزایش نگهداری،  سهولت در بسته­بندی و حمل­و­ نقل است. در این تحقیق، تأثیر دمای هوای ورودی (180-120 درجه سانتی‏گراد) و غلظت مالتودکسترین به عنوان حامل (50- 25 درصد وزنی/وزنی) بر روی راندمان تولید، رطوبت، حلالیت، جذب رطوبت، پارامترهای رنگی L*، a*، chroma* و مقدار لیکوپن پودر رب گوجه‌فرنگی تولیدشده با خشک کن پاششی نیمه‌صنعتی بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش دمای ورودی خشک کن راندمان، حلالیت و پارامتر رنگی chroma* پودر افزایش‌یافته، ولی در این شرایط مقدار رطوبت، پارامترهای رنگی L* و a*، جذب رطوبت و مقدار لیکوپن پودر کاهش نشان داد. افزایش غلظت مالتودکسترین باعث افزایش راندمان، حلالیت، پارامتر رنگی L* و مقدار لیکوپن پودر شده ولی مقدار رطوبت، جذب رطوبت، پارامترهای رنگی a*و chroma* کاهش می‌یابد. بهینه‌سازی توسط روش سطح پاسخ انجام شد و شرایط نقطه بهینه شامل دمای هوای ورودی 120 درجه سانتی‌گراد و غلظت مالتودکسترین 5/37 درصد بود.

دریافت: 1396/4/27 | پذیرش: 1396/4/27 | انتشار: 1396/11/1