دوره 15، شماره 81 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 81 صفحات 412-399 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohebzadeh S, Asghari R, Fathi Achachlouei B. Optimization of calf rennin gene and construction of gene construct for the recombinant chymosin production in Pichia pastoris. FSCT 2018; 15 (81) :399-412
محب زاده سهیلا، زارع ناصر، اصغری ذکریا رسول، فتحی آچاچلویی بهرام. بهینه سازی توالی ژن رنین گاوی و تهیه سازه ژنی مناسب برای تولید کیموزین در مخمر Pichia pastoris. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (81) :399-412

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
2- عضو هیات علمی- دانشگاه محقق اردبیلی
3- عضو هیات علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی
4- گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
کیموزین حیوانی بـه عنـوان موثرترین آنزیم برای تولید پنیر مطرح است که این امر به دلیل کیفیت بسیار مناسب بافت و عطر و طعم پنیر تولید شده می‌باشد. با توجه به تقاضای روز افزون نسبت به این آنزیم نیاز است در کنار سایر منابع گیاهی و میکروبی از منابع نوترکیب نیز برای تولید این آنزیم استفاده گردد. در این پژوهش به منظور تولید نوترکیب کیموزین، و نیز بهبود بیان ژن کیموزین گاوی در مخمر، ابتدا توالی ژن کیموزین بر اساس کاربرد کدونی (Codon usage) مخمر پیچیا پاستوریس بهینه‌سازی و سنتز گردید. پس از بهینه‌سازی توالی نوکلئوتیدی، شاخص انطباق کدونی (CAI) از 59/0 به 72/0 افزایش پیدا کرد در حالی‌که، توالی ژنی 83% با توالی بهینه شده مطابقت داشت. تعداد کدون‌های نادر با فراوانی کم‌تر از 10% قبل از بهینه‌سازی 41 عدد بود که پس از بهینه‌سازی هیچ کدونی با فراوانی کم‌تر از 10% یافت نشد. به منظور انتقال ژن کیموزین A به وکتور بیانی pPIC9 مخمری، ژن سنتز شده کیموزین با استفاده از آغازگرهای اختصاصی تکثیر و در وکتور PTG-19 همسانه‌سازی گردید. کلونی‏های نوترکیب از طریق روش غربالگری کلونی‌های سفید-آبی گزینش شدند. ژن کیموزین با استفاده از آنزیم‌های Not I و EcoR I از وکتور PTG19-chymA برش داده شده و در وکتور pPIC9 برش یافته با همان آنزیم‌ها همسانه گردید. کلونی‌های نوترکیب pPIC9-chymA با استفاده از تکنیک کلونی ‌PCR شناسایی و انتخاب شدند. ماهیت نوترکیبی و درج صحیح ژن کیموزین در وکتور بیانی مخمری pPIC9 از طریق استخراج پلاسمید و برش با آنزیم برشی BamH I مورد تایید قرار گرفت.
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1396/10/11 | پذیرش: 1397/6/5 | انتشار: 1397/8/24