دوره 15، شماره 81 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 81 صفحات 385-377 | برگشت به فهرست نسخه ها

فرمانی بیوک آقا، نویدی فر حبیب. اثرات دما و pH های مختلف بر ویژگی‌های کیفی شربت کربناسیون دوم طی فرآیند خالص‌سازی شربت خام چغندرقند با استفاده از آنالیز کمترین مربعات جزئی (PLS). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (81) :377-385

1- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز
2- کارشناس ارشد صنعت قند، رئیس آزمایشگاه و خط تولید کارخانه قند میاندوآب
چکیده:   (1991 مشاهده)
در این مطالعه آزمون آماری رگرسیون کمترین مربعات جزئی (PLS) برای تجزیه و تحلیل نتایج ویژگی‌های کیفی اندازه‌گیری شده شربت کربناسیون دوم چغندرقند همراه با متغیرهای مستقل و وابسته مورد استفاده قرار گرفت. ضرایب همبستگی بین دما (سه سطح) و pH (نه سطح) (متغیرهای مستقل) با قلیائیت، سختی کل، ساکاروز، رنگ محلول و خاکستر هدایتی (متغیرهای وابسته) انجام گرفت. نتایج همبستگی ماتریکس (همبستگی پیرسون) نشان داد که بین دما با رنگ محلول (937/0) و خاکستر هدایتی (608/0) همبستگی معنی‌دار مشاهده شد. همچنین، همبستگی ماتریکس نشان داد که pH همبستگی معنی‌دار با قلیائیت (975/0) و سختی کل (694/0) شربت کربناسیون دوم داشت. نتایج اهمیت متغیر در طرح (VIP) بدست آمده در آزمون رگرسیون PLS نشان داد که اهمیت pH بر ویژگی‌های کیفی شربت کربناسیون دوم بیشتر از دما بود. همچنین، نتایج ضرایب استاندارد شده VIP بین متغیرهای مستقل و وابسته نشان داد که pH اثر مثبت قوی بر قلیائیت و سختی کل شربت کربناسیون داشت، در مقابل، دما اثر منفی قوی بر رنگ محلول و خاکستر هدایتی داشت. دما و pH بر مقدار ساکاروز شربت کربناسیون دوم چغندرقند اثر همبستگی منفی ضعیفی (غیر معنی‌دار) داشتند.
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1396/6/29 | انتشار: 1397/8/24