دوره 15، شماره 82 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 82 صفحات 212-201 | برگشت به فهرست نسخه ها

ojagh S M. Microencapsulation of Sargassum sp. extract in order to improve stability and reinforcement of its antioxidant effect on fish oill. FSCT 2018; 15 (82) :201-212
صادقی نازنین، اجاق سید مهدی، شعبان پور بهاره، حسنی شیرین. ریزپوشانی عصاره رنگدانه ای جلبک دریایی Sargassum sp. باهدف بهبود پایداری و تقویت اثر آنتی‌اکسیدانی آن بر روغن ماهی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (82) :201-212

1- دانشگاه گرگان
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
در این تحقیق، ابتدا باهدف شناسایی اولیه ترکیبات عصاره جلبک دریایی سارگاسوم، (Sargassum sp.)، شاخص‌هایی مثل میزان ترکیبات کاروتنوئیدی، فنلی و فلاونوئیدی کل به روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شدند. فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره جلبک استخراج شده نیز با آزمون مهار رادیکال‌های آزاد (DPPH) مورد بررسی قرار گرفت. سپس ریزپوشانی عصاره جلبک با پوشش-های مرکب از مالتودکسترین (M) و کنستانتره آب پنیر (WPC) توسط خشک‌کن انجمادی انجام گرفته و تاٴثیر این فرآیند بر بهبود پایداری عصاره‌ها و متعقبا بهبود فعالیت آنتی اکسیدانی آنها بر روغن ماهی با اندازه‌گیری دو شاخص پراکسید و پاراآنیزیدین طی 15 روز نگهداری ارزیابی گردید. ارزیابی‌ها حاکی از وجود مقادیر متوسط mg/g 32/0، mg GA/Eg 19/84 و mg GA/Eg 03/4 به ترتیب از ترکیبات کاروتنوئیدی، فنل و فلاوونوئید در عصاره بود. همچنین طبق نتایج، امولسیون تهیه شده از مخلوط عصاره جلبکی و M+WPC کاملاً پایدار بوده و میزان ویسکوزیته و اندازه ذرات آن به ترتیب در حدود MPa.s 4 ± 670 و nm 41/62 ± 30/565 محاسبه گردید. طی دوره 15 روز نگهداری، روغن ماهی غنی‌شده با عصاره جلبک ریزپوشانی شده و TBHQ کمترین مقادیر پراکسید و پاراآنیزیدین را نشان دادند. بیشترین سطوح شاخص‌های اکسیداسیونی نیز به ترتیب در تیمارهای روغن ماهی و عصاره جلبکی خالص مشاهده گردید. نتایج این مطالعه به خوبی نشان داد ریزپوشانی عصاره جلبک سارگاسوم با دیواره‌ای از M+WPC در بهبود پایداری ویژگی آنتی اکسیدانی آن موثر است.
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1396/10/8 | پذیرش: 1397/6/10 | انتشار: 1397/7/13