دوره 14، شماره 73 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 73 صفحات 59-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

مهدی نیا لیچایی بهناز، اسماعیل زاده کناری رضا، دین پناه غلامرضا. بهینه سازی استخراج عصاره گیاه متکا با روش های فراصوت و سیال فوق بحرانی و بررسی فعالیت ضد اکسایشی عصاره آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (73) :51-59

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-11922-fa.html

1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران.
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
3- گروه ترویج و آموزش کشاورزی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران.
چکیده
بیش ترین عامل محرک که در پشت این تحقیقات وجود دارد، تلاش برای محدود ساختن استفاده از ضد اکسایش های مصنوعی در مواد غذایی است که خطرات زیادی را برای سلامتی انسان دارند. تحقیق حاضر با هدف بهینه سازی استخراج ترکیبات فنولی و توکوفرولی گیاه متکا به کمک فناوری نوین فراصوت (اولتراسوند) و سیال فوق بحرانی، و بررسی خواص ضد اکسایشی عصاره های حاصل انجام گرفت. به همین منظور مقدار ترکیبات فنولی، توکوفرولی و قدرت ضد اکسایشی عصاره ها به ترتیب به روش فولین – سیوکالتو، آلفا – توکوفرول، 2 و 2 دی فنیل-1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) و بتاکاروتن- لینولئیک اسید بررسی شده و با ضد اکسایش مصنوعی تری بوتیل هیدروکینون (TBHQ) مقایسه گردید. نتایج نشان داد که مقادیر فنول (ppm 81/1495) و توکوفرول (ppm 6/58) استخراجی با روش فوق بحرانی نسبت به مقدار فنول (ppm 52/1422) و توکوفرول (ppm 66/56) استخراجی با روش فراصوت از لحاظ آماری اختلاف معنی دار نداشتند. درصد مهار رادیکال آزاد DPPH  (97/72 %) و بی رنگ شدن در سامانه بتاکاروتن (4/63 %) در غلظت  ppm2500 عصاره استخراجی با روش سیال فوق بحرانی بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد و با ضد اکسایش مصنوعی TBHQ اختلاف معنی داری نداشت اما نسبت به روش فراصوت در همان غلظت عصاره ها دارای اختلاف معنی داری بودند. نتایج بدست آمده بیانگر این است که عصاره گیاه متکا دارای خاصیت ضد اکسایشی خوبی بوده و همچنین روش عصاره گیری و غلظت عصاره بر روی قدرت ضد اکسایشی تاثیرگذار می باشد.

دریافت: 1396/6/20 | پذیرش: 1396/6/20 | انتشار: 1396/12/1