دوره 14، شماره 63 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 63 صفحات 199-208 | برگشت به فهرست نسخه ها

جلیلی صفریان مریم، گنجلو علی، بی مکر ماندانا، زرین قلمی سهیلا. تاثیر فراصوت بر استخراج پلی‌ساکاریدها از غلاف نخود فرنگی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (63) :208-199

1- انشجوی کارشناسی ارشد تکنولوژی مواد غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
چکیده پلی­ساکاریدها به­عنوان مولکول­های بزرگ زیستی نقش مهمی در رژیم غذایی جهت مهار رادیکال­های آزاد برای پیشگیری از آسیب­های اکسیداتیو ایفا می­کنند. در این پژوهش، تاثیرات قدرت (200 -150 -100 -50 وات) و دوره کاری (100 -50 درصد) امواج فراصوت در فرکانس 24 کیلوهرتز بر راندمان استخراج پلی­ساکاریدها از غلاف نخود فرنگی به عنوان یکی از ضایعات کارخانجات فراوری مواد غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. استخراج پلی­ساکاریدها تحت شرایط ثابت شامل درجه حرارت 60 درجه سلسیوس، زمان استخراج 50 دقیقه، نسبت آب به ماده خام 30 میلی­لیتر بر گرم انجام شد. بالاترین راندمان استخراج (%01/0±14/7) در قدرت 150 وات و دوره کاری 100 درصد مشاهده گردید. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که با استفاده از فراصوت در مقایسه با روش سنتی استخراج می­توان به بازده بالاتری از استخراج دست یافت. خصوصیات شیمیایی پلی­ساکاریدهای غلاف نخود فرنگی در شرایط بهینه نیز مورد مطالعه قرار گرفت. در طیف تبدیل فوریه مادون قرمز باندهای شاخص پلی­ساکاریدها مشاهده گردید. فعالیت ضد اکسایشی پلی­ساکاریدها در شرایط بهینه طبق آزمون­هایدی­فنیل- پیکریل- هیدرازیل (DPPH)، قدرت احیاکنندگی (RP) وقدرت احیاکنندگی آهن (FRAP) تعیین گردید. در نهایت، از پلی­ساکاریدهای جدا شده از غلاف نخود فرنگی که یک منبع طبیعی و ارزان قیمت برای استخراج فراورده­های با ارزش افزوده بالا محسوب می­شود می­توان به عنوان یک عامل ضد اکسایش طبیعی نوین در جهت تولید مواد غذایی فراسودمند استفاده نمود.

دریافت: 1395/2/6 | پذیرش: 1395/7/6 | انتشار: 1396/2/1