دوره 15، شماره 77 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 77 صفحات 219-228 | برگشت به فهرست نسخه ها

Non-thermal atmospheric pressure plasma as an alternative method in microorganism inactivation of barberry juice. FSCT 2018; 15 (77) :228-219
سیادتی سیده ندا، صحبت زاده فرشاد، بهروان فهیمه، شفافی زنوزیان مسعود، طباطبائی یزدی فریده. استفاده از پلاسمای غیر حرارتی فشار اتمسفری به عنوان روش جایگزین در غیر فعال سازی میکروارگانیسم‎های موجود در آب زرشک. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (77) :228-219

1- دانش آموخته فیزیک دانشگاه مازندران
2- استاد گروه فیزیک اتمی و مولکولی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
3- دانش آموخته علوم و صنایع غذایی/ دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار
4- گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ازادسبزوار
5- گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه فردوسی مشهد
در این کار، به منظور جایگزینی روشی غیر‎حرارتی و کم هزینه‎تر نسبت به روش پاستوریزاسیون سنتی در صنعت غذا از پلاسمای سرد اتمسفری استفاده شد. پلاسمای نسبتا یکنواخت با استفاده از تخلیه سد دی‎الکتریک در هوا ایجاد شد و آب زرشک به عنوان نمونه در طی سه زمان 8، 10 و 12 دقیقه‎ای تحت تابش آن قرار گرفت. تاثیر پلاسمای سرد اتمسفری بر میزان رنگ، pH، کل میکروارگانیسم‎ها، کپک و مخمر، باکتری‌های اسید لاکتیک، باکتری‌های مقاوم به اسید و آسپرژیلوس نایجر اندازه‎گیری شد و نتایج آن با داده‎های حاصل از تیمار پاستوریزاسیون گرمایی به مدت 12 دقیقه مقایسه گردید. نتایج نشان می‏دهد اختلاف معنی داری بین روش تابش 8، 10 و 12 دقیقه‎ای پلاسما با روش پاستوریزاسیون وجود ندارد، اما بین این روش‎ها با گروه شاهد اختلاف معنی داری دیده می‎شود. این نتایج حاکی از آن است که با بهینه کردن دستگاه، پلاسمای سرد اتمسفری می‎تواند جایگزین مناسبی برای روش پاستوریزاسیون حرارتی باشد.
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1395/11/20 | پذیرش: 1396/4/17 | انتشار: 1397/4/1