دوره 14، شماره 72 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 72 صفحات 103-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

جعفری هاله، پیروزی فرد میرخلیل، علیزاده خالدآباد محمد، الماسی هادی. مطالعه تاثیر نانوفیبر سلولز باکتریایی بر خواص فیلم نانوکامپوزیت کیتوزان-نانونقره و تعیین غلظت بهینه‌ی آن با روش سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (72) :91-103

1- دانشجوی دکتری گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه
2- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه
3- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه
چکیده
در این پژوهش اثر نانو ذرات نقره (AgNPs) در سطح 1٪وزنی و غلظت­های مختلف نانوفیبر سلولزباکتریایی(BCNF) (6-5/1٪ وزنی) بر روی خواص کششی (استحکام کششی (TS)، ازدیاد طول در نقطه شکست (EB) و مدول یانگ (YM))، نفوذپذیری نسبت به بخار آب (WVP)، حلالیت، تورم، خواص رنگی و ویژگی­های ساختاری و حرارتی فیلم نانوکامپوزیت کیتوزان مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین مقدار بهینه نانو پرکنندهBCNF از روش سطح پاسخ (RSM) تک عاملی استفاده گردید. هدف از بهینه سازی، به حداکثر رساندن TS، YM، EB، L در کنار کاهش WVP، حلالیت و تورم بود. نتایج نشان داد که افزودن AgNPs بر روی ویژگی­های مکانیکی و رنگی فیلم­های کیتوزان تاثیر منفی داشت. اما افزودن BCNF باعث بهبود ویژگی­های فیلم­های نانوکامپوزیت کیتوزان-نانونقره گردید. کمترین میزان WVP، حلالیت و تورم فیلم­های نانوکامپوزیت به ترتیب در سطح 6، 4 و2 ٪ وزنی BCNF بود. با در نظر گرفتن تمامی پارامترهای فیزیکی و مکانیکی، مقدار بهینه محاسبه شده برای BCNF، 55/4٪ بود. تصاویر SEM نشان داد BCNF بطور یکنواخت در ماتریس پلیمر پخش شده است. آزمون DSC نیز نشان داد که با افزودن BCNF، خواص حرارتی فیلم کیتوزان بهبود می یابد.

دریافت: 1396/4/27 | پذیرش: 1396/4/27 | انتشار: 1396/11/1