دوره 13، شماره 60 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 59-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

کاشانی هانیه، طباطبایی یزدی فریده، مرتضوی سید علی، شهیدی فخری. بررسی مقایسه ای اثر عصاره های میوه درخت کاج و آنتی بیوتیک های انتخابی بر تعدادی از میکروارگانیسم های شاخص عفونت و مسمومیت غذایی در شرایط آزمایشگاهی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (60) :49-59

1- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- استاد و عضو هئیت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده افزایش روز افزون مقاومت دارویی نسبت به آنتی بیوتیک­ها و حساسیت به ترکیبات شیمیایی ضد میکروبی از جمله دلایل توجه محققین به کشف مواد ضد میکروبی جدید و با منشا گیاهی می باشد. در این مطالعه اثر ضد میکروبی عصاره­های آبی و اتانولی میوه درخت کاج تهران بر تعدادی از باکتری­های عامل عفونت و مسمومیت غذایی در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. اثرضد میکروبی عصاره­ها با استفاده از روش انتشار دیسک در آگار و تعیین حداقل غلظت مهارکننده از رشد میکروب ها (MIC) و حداقل غلظت کشندگی باکتریایی( MBC) با استفاده از روش رقت لوله ای انجام گردید. مقایسه اثر ضد میکروبی عصاره های آبی و اتانولی این گیاه نشان داد که بر باکتری های گرم مثبت اثر بهتری نسبت به گرم منفی­ها دارد. به صورتی که بیشترین هاله ممانعت از رشد مربوط به عصاره اتانولی میوه درخت کاج تهران بر روی سوش استافیلوکوکوس اورئوس بود که معادل 14/0±5/17محاسبه گردید. از میان دو سوش گرم منفی نیز باکتری اشرشیا­کلی به عنوان مقاوم ترین باکتری در مقابل عصاره­های آبی و اتانولی این میوه بود.با توجه به نتایج حاصل، گیاه مذکور تا حدی دارای اثرات ضد باکتریایی می­باشد.
موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1394/2/17 | پذیرش: 1394/8/17 | انتشار: 1395/12/1