دوره 14، شماره 69 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 69 صفحات 23-30 | برگشت به فهرست نسخه ها

محمدرزداری آیت، ابراهیمی رحیم. بررسی برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن حاصل از سالیکورنیا پرتودیده با اشعه گاما. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (69) :30-23

1- دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه شهرکرد
2- استاد مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه شهرکرد
چکیده رشد روز افزون جمعیت، کاهش منابع آبی و افزایش شوری اراضی، عامل تهدید کننده­ای برای منابع غذایی محسوب می­شود. استفاده از گیاهان مقاوم به شوری و خشکی یکی از راهکارهای مهم مدیریتی در تولید مواد غذایی می­باشد. سالیکورنیا گونه­ای از گیاهان هالوفیت (شوری پسند) است که در تولید بذر، روغن و علوفه کاربرد دارد. فرآیند پرتودهی با کاهش بار میکروبی که منجر به فساد می­گردد، کاربرد وسیعی در افزایش عمر ماندگاری و تضمین کیفیت مواد غذایی داشته است. در این مطالعه تأثیر پرتودهی گاما و مدت زمان نگهداری بر برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن حاصل از بذر سالیکورنیا مورد برررسی قرار گرفت. اندیس اسیدی، عدد پراکسید، عدد یدی، عدد صابونی و رنگ (L*، a* و b*) روغن سالیکورنیا تیمار شده با دزهای صفر، 1، 2 و 3 کیلوگری اشعه گاما تعیین شد. نتایج نشان داد که دزهای بالا (2 و 3 کیلوگری) اندیس اسیدی، عدد پراکسید و عدد یدی را کاهش و عدد صابونی را افزایش می­دهد. پرتودهی تأثیر معنی­داری بر شاخص­های رنگ روغن سالیکورنیا داشت. پارامترهای L*، a* و b* در دزهای 1 و 2 کیلوگری افزایش یافتند.

دریافت: 1395/12/3 | پذیرش: 1395/12/3 | انتشار: 1396/8/1